Msza święta odbywająca się w kościele to czas, kiedy wierni modlą się do Boga i jednocześnie umacniają się duchowo. Podczas jej sprawowania kapłan wykorzystuje liczne naczynia liturgiczne o zróżnicowanym przeznaczeniu. Są one wykonane ze złota lub innego metalu szlachetnego, dzięki czemu skutecznie podkreślają podniosły charakter uroczystości. Poszczególne rodzaje tych konstrukcji zostaną wymienione i pokrótce opisane w dalszej części artykułu.
Elementy praktyczno-dekoracyjne
Podstawowe naczynia liturgiczne to oczywiście kielichy, który służą do konsekracji i spożywania wina pełniącego rolę Krwi Chrystusa. Muszą charakteryzować się optymalną szczelnością oraz wystarczająco atrakcyjnym wyglądem, ponieważ widzą je wszystkie osoby zgromadzone w kościele. Kolejną kategorię omawianych przedmiotów stanowią monstrancje, przeznaczone do wystawiania Najświętszego Sakramentu zarówno w trakcie adoracji, jak i procesji teoforycznej. Ich kluczowy komponent to przezroczysta szybka ukazująca hostię. Z kolei ozdobne, okalające ją części przybierają przeważnie postać promieni słonecznych. Na uwagę zasługują ponadto następujące naczynia liturgiczne:
- cyboria, zwane inaczej puszkami – przechowuje się w nich komunikały i wykorzystuje do udzielania komunii
- pateny – mają kształt niewielkich talerzyków, a służą do przenoszenia hostii
- lawaterze – niezbędne do obmywania dłoni przed mszą
- trybularze (kadzielnice) – okazują się nieocenione w procesie okadzania świątyni i wiernych
- łódeczki – stosuje się je do spalania kadzidła
- vasculum – stoją bezpośrednio przy tabernakulum i służą głównie do obmywania palców po Komunii Świętej